Balada ostasilor romani cazuti in luptele pentru pamantul tarii

vineri, 21 februarie 2014

Analiza situaţiei românilor din Ucraina

Faţă de recentul Comunicat de Presa prin care CNSC i-a sugerat domnului Ion Popescu, deputatul român din Rada ucraineană, să susţină năzuinţele pro-europene faţă de tendinţele pro-ruse ale administraţiei Ianukovici, aş dori să fac următoarele clarificări.

Pentru cei care nu ştiu, Ion Popescu este deputat în Rada de la Kiev în cadrul Partidului Regiunilor al preşedintelui Ianukovici. Această apartenenţă a fost o opţiune dictată de faptul că acest partid s-a arătat deschis, acordând drepturi minorităţilor naţionale, printre care şi românilor, spre deosebire de guvernările anterioare mult mai dure la adresa acestor naţionalităţi.

Dl. Popescu, cu care Consiliul Mondial Român a avut relaţii strânse, el fiind membru şi participant la Conferinţa CMR de la Vatra Dornei din 2004, a fost ales deputat, mai ales datorită comunităţii româneşti din Bucovina de Nord.

În momentul de faţă, la Cernăuţi şi în toată zona de Est a Ucrainei există un curent naţionalist ucraineano-rutean majoritar favorabilă integrării în UE, dar şi forţe extremiste care, nu de puţine ori, s-au dedat la provocări antiromâneşti. Totodată, în diverse centre administrative din Estul Ucrainei autorităţile locale, unele instalate ad-hoc, au interzis Partidul Regiunilor şi Partidul Comunist.

Ca urmare, situaţia comunităţii românilor-bucovineni poate deveni extrem de delicată dacă reprezentantul lor, membru al Partidului Regiunilor, Ion Popescu va continua să susţină guvernarea Ianukovici.
Şi atunci, care ar putea fi scenariile post-conflict?

Varianta 1.
Se reinstaurează prin forţă sau prin dialog autoritatea lui Ianukovici.
Dacă rămâne membru al Partidului Regiunilor, Ion Popescu a mers, aparent, pe o carte câştigătoare pentru el şi pentru români.
De fapt, dacă oficial totul pare în regulă, în fapt, românii vor fi anatemizaţi, vor fi izolaţi în mijlocul unei populaţii profund ostile acestei guvernări.
Sunt deja asociaţii ale românilor din Ucraina, membre ale Uniunii Interregionale Comunitatea Românească din Ucraina, care s-au dezis de politica Ianukovici, deci s-a creat pericolul dezbinării.
În aceste condiţii, la viitoarele alegeri, dl. Ion Popescu va avea şanse reduse de a mai fi ales în Rada de la Kiev şi deci, jumătatea de milion de români din Ucraina poate rămâne fără reprezentare parlamentară.

Varianta 2.
Se acordă o autonomie lărgită părţii de Est a Ucrainei. Situaţia descrisă mai sus devine mai dramatică pentru români, care vor fi socotiţi “oamenii lui Ianukovici”.

Varianta 3.
Au loc alegeri parlamentare şi prezidenţiale şi câştigă opoziţia. Este de fapt o Variantă 2 generalizată.
Deci, se pare că rămânerea în Partidul Regiunilor nu poate fi o soluţie pentru comunitatea românilor, iar atenuarea efectelor unei recrudescenţe a naţionalismului extremist ucrainean se poate face doar prin dezicerea reprezentantului românilor de administraţia Ianukovici.
De aceea, în comunicatul CNSC am considerat ca dl. Ion Popescu nu are alta alternativă decât să-şi retragă susţinerea pentru un regim nepopular atât pe plan intern cât şi extern.
Deja, 16 deputaţi şi primarul Kievului, care a denunţat baia de sânge a autorităţilor, au părăsit Partidul Regiunilor.
Nu trebuie pierdut din vedere că România, solidară cu alte ţări, a decis să instituie sancţiuni, cum ar fi ridicarea vizelor şi blocarea conturilor din străinătate ale responsabililor pentru represiunea sângeroasă împotriva populaţiei. Iar aceştia sunt membri ai Partidului Regiunilor şi nu este greu de intuit că respectivul partid va fi ostraciazat, mai ales în Estul Ucrainei. Iar acolo se află populaţia românească din Bucovina de Nord şi din Maramureşul istoric.
Practic, CNSC nu poate impune poziţia pe care reprezentantul românilor din Ucraina o va lua. Ştim că in aceste momente de criză este supus unor presiuni enorme şi este pus în faţa unor dileme pe care este greu să le rezolve singur.
De aceea, am dorit să-i arătăm că suntem alături de el şi alături de ceilalti fraţi ai noştri şi să intindem o mână printr-un sfat care sperăm să-l ajute să găsească soluţia optimă în conformitate cu interesele românilor pe care-i reprezintă.

Mircea POPESCU